A spanyol és a török állatvédelemről és állattartási kultúráról hallhattak előadást a szegedi állatvédők. Az Országos Állatvédelmi Alapítvány pénteken délután helyi KontaktPont irodájában két önkéntest fogadott Spanyolországból és Törökországból. A fiatal egyetemisták a Talentum Alapítvány együttműködésében tartottak előadást hazájuk állatvédelemmel kapcsolatos kultúrájáról.

Az alapítvány képviselői a többi között megtudhatták, hogy Spanyolországban az állatvédelmi törvény bár elavult és nem annyira szigorú, az emberekben mégis kialakult egy előremutató szemlélet az állattartás területén, és egyre inkább felelősségteljesen gondolkoznak ezen a téren. Érdekességként kiderült az is, hogy Törökországban például az utcán élő macskák „mindenki cicái”, oly annyira, hogy az üzletekbe vagy intézményekbe akár be is mehetnek, így az ember vásárlása vagy ügyintézése során is találkozhat az állatokkal.

Balogh Ernő, az alapítvány alapítója megjegyezte, hogy bár nagy eltérés van a spanyol, a török és a magyar állatvédelmi szabályozások és állattartási kultúra között, az állatvédelmi tevékenységet mindhárom országban, civil, társadalmi összefogás keretein belül végzik az állatbarátok. Hozzátette, nagyon örültek annak, hogy más nemzetek állattartási kultúrájába is betekintést nyerhettek, hiszen akár új ötleteket is lehet meríteni ezekből.

(Balogh Ernő alapító, Országos Állatvédelmi Alapítvány)

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány egyik célja, hogy KontaktPont irodájukba olyan érdekes és hasznos rendezvényeket szervezzenek, amely segíti a Szegeden és környékén élő állatbarátok munkáját és tevékenységét az állatvédelem területén, valamint kérdéseikre választ adjon.