Üdvözli az Országos Állatvédelmi Alapítvány, hogy megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja. Itt az állatorvosok állatvédelmi témájú képzésén túl, az állatvédők kompetenciáját is növelni kívánják.

Balogh Ernő az alapítvány alapítója elmondta, az állatvédelem reform előtt áll. Elavultak a módszerek, abszolút nem adottak a feltételek egy 21. századi, modern állatmenhely, állatotthon, de akár ebrendészeti telep működtetéséhez. Ezen túlmenően a szemlélet is rossz, nem csak az állatbarátok körében, hanem az egyes állatvédelmi szereplők körében is. Példaként kiemelte, a mai napig téma, hogy ivarosan nem adunk örökbe állatot, pedig ennek természetesnek kellene lennie, de mégsem az.

A szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány úgy véli, hogy egy protokollt, eljárási kódexet is el kellene készítenie a kormánynak annak érdekében, hogy a legális, bejegyzett, nyilvántartásba vett menhelyek a lehető legjobb módszerekkel, eljárási rendekkel tudják ellátni az állatokat. Az illegális, „állatvédelem” címszó alatt tevékenykedő, valójában szaporító telepeket pedig fel kell számolni.

Egy szigorú ellenőrzési rendszert kellene kialakítani, hiszen mindez az állatok jólétét hivatott szolgálni. A hatósági állatorvosoknak szorosan együtt kellene működni és dolgozni a nyilvántartásba vett menhelyekkel, állatotthonokkal, segítve egymás munkáját, fejlődését. Ahhoz azonban, hogy egy menhely fejleszteni tudjon, pályázati lehetőségeket kell biztosítani, illetve ami nagyon fontos, az országos ivartalanítási programot folytatni kell.

Balogh Ernő hozzátette, rendkívül örülnek, hogy megalakult az egyetem állatvédelmi központja, amelynek vezetőjével már fel is vették a kapcsolatot, és jelezték a csatlakozási szándékukat. Az alapítvány célja ugyanis a felelős állattartás erősítése és fejlesztése, így ott a helyük, hogy akár vidékre is elhozzák a jól bevált módszereket.

Az áprilisi hónaptól kötelező FELIR nyilvántartás is fontos lépés, hiszen így nem csak azon szaporítókat lehet majd kiszűrni, akik a szó szoros értelemben szaporítók és importálják az állatokat tömegszámra külföldre, hanem azon illegális, be nem jegyzett „menhelyeket” is, akiktől havonta, kéthavonta szállítanak el kutyákat vagy cicákat külföldre, ki tudja hová.

Az alapítvány céljául tűzte ki, hogy felvilágosító kampányok keretein belül segítik az állatbarátokat, támogatókat azzal, hogy ki a valódi állatvédő. Már nagyon várják, hogy a pandémiás helyzet javuljon és KontaktPont irodájukban rendezvényeket szervezhessenek fiataloknak és idősebbeknek is.