Rólunk


„Láss többet, tégy többet” – Az állatvédelem ma Magyarországon sokkal komplettebb és összetettebb, mint azt gondolnánk.

Néhány évvel ezelőtt én is azt gondoltam és úgy éreztem, ha megmentek egy megunt és kidobott kis állatot az utcáról, azzal megtettem mindent. Részben ez így is van, mivel az adott állat életét a befogadással, a gyógyíttatással, a szeretetemmel és a gondoskodásommal megmentettem, de másnap, harmadnap újabb és újabb kidobott, megkínzott állatokkal találkozom. Nagyon sokszor mondtam, és azt gondolom, ti is hallottátok már azt az állatvédőktől: „Ez egy szélmalomharc!”. Valóban az! Nincs sohasem vége. Reggel, este, télen és nyáron, minden nap találkozunk olyan esettel, amit embertársaink művének köszönhetünk.

Kidobott, megkínzott, bántalmazott állatok. Hogyan tudjuk ezt megakadályozni, hogyan tudunk ezen változtatni? Én azt gondolom, hogy a kulcs a mi kezünkben van, az emberekében. Felelősek vagyunk az állatokért, de egymásért is. Fontosnak tartom, hogy egymás szemléletén változtassunk és nyissuk fel a másik szemét azzal kapcsolatban, hogy amit tesz, az nem helyes. Mutassunk neki utat, adjunk számára tanácsot és segítsünk neki. A hosszan fenntartható állatvédelem titka a prevenció, azaz a megelőzés. Ezt leghatékonyabban az oktatással, a preventív előadásokkal és természetesen közvetlenül az ivartalanítással tudjuk elérni.

Na, de hosszan tudnám ezt még sorolni. Az alapítvány elsődleges célja a fiatalok megszólítása és oktatása a felelős állattartásra, felnőtt társaink segítése és informálása és fontos célkitűzésünk az állatvédők szemléletének megváltoztatása, illetve az ÁLLATVÉDELEM szó és definíciójának a megismertetése. Ez alatt azt értem, hogy az állatvédelem nem egyenlő az állatmentéssel. Tehát, bátran mondhatjuk azt a személyt állatvédőnek, aki konkrétan nem az utcáról ment állatot. Hiszen az állatvédő munkája, a megelőző tevékenységének gyümölcse lehet az, hogy pár éven belül csökkenjen az utcára dobott állatok létszáma, ezzel az állatmenhelyekről és állatotthonokról levéve a terhet.

Alapítványunk tervében áll egy állatvédelmi középiskola létrehozása Magyarországon, ahol olyan szakmacsoportokat oktathatnánk a fiataloknak, amelyek az állatokkal kapcsolatban állnak. Így, ebbe az iskolába járó fiatalok többsége egészen biztos, hogy állatvédővé válna, hiszen a tanulmányaik alatt érzékenyítenénk az állatok szeretete és segítése iránt. Célunk egy állat-egészségügyi kuckó megalapítása is, országos információnyújtó hálózat kiépítése, a civilek és az állam közötti kommunikáció elősegítése, projektek és ötletek támogatása, egyéb kommunikációs tanácsadás. És természetesen fontosnak tartjuk a nehéz helyzetben élő állattartó családok segítését is, már működő és meglévő állatotthonok fejlesztését, korszerűsítését, fenntartását.

Tevékenységünk az egész országra kiterjed, így sok szeretettel várunk Téged is csapatunkba!

Köszönöm, hogy elolvastad a gondolataimat és időt szánsz az alapítvány megismerésére.

Balogh Ernő
alapító


VISSZA