Ne hagyjunk állatot az autóban – erre hívja fel a figyelmet az Országos Állatvédelmi Alapítvány. A hőség egy parkoló kocsiban, főleg ha az napon van, végzetes is lehet kedvencünknek.

Amikor a kinti hőmérséklet már 30 °C, az autóban a belső hőmérséklet a napfény hatására gyorsan akár 60 °C fölé is emelkedhet. Sok esetben még nyitott ablaknál sem tud hűvös maradni egy autó. Pár perc alatt akár halálos hőgutát is elszenvedhet az állat.

Balogh Ernő, az Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója elmondta, bár ez minden évben elhangzik különböző csatornákon és figyelemfelhívó programokat is hoznak létre az állatvédő szervezetek, mégis mindig történik baleset. Valaki az autójában hagyja az állatát és az hőgutát kapva el is pusztul. Tavaly is több gondatlan baleset történt.

Balogh Ernő azt javasolja, csak abban az esetben vigyünk magunkkal kisállatot például bevásárolni, ha az adott üzletbe bevihetjük magunkkal, vagy valamelyik családtagunk kint marad vele addig, ameddig a család másik tagja bevásárol. Semmiképp se kockáztassunk – jegyzi meg, hiszen az állat élete a tét.

(Balogh Ernő alapító, Országos Állatvédelmi Alapítvány)

Hozzátette, legyünk figyelmesek és járjunk nyitott szemmel a parkolókban! Ha a környezetünkben azt észleljük, hogy autóban hagytak bezárva egy állatot, azonnal értesítsük a rendőrséget.

Emellett mindenkit arra kér, hogy az otthoni környezetben is legyünk óvatosak. Sűrűn cseréljük az állat vizét, biztosítsunk árnyékos helyet és sok ételt ne hagyjunk előtte, főleg hús félét, hiszen hamar megromolhat. A kutyusunkat a kora délelőtti és a késő délutáni órákba vigyük el sétálni. A kóbor állatoknak és a madaraknak, ha lehetőségünk van rá, tegyünk ki vizet árnyékos helyre.