Egyre több olyan posztot és comment harcot látunk, amikor állatbarátok és állatvédők azért esnek egymásnak, mert az egyik azt állítja, hogy a cica szabad és igenis legyen kijárós, a másik fél pedig azt, hogy a cica érdeke, hogy biztonságosan legyen tartva és inkább lakásban, mintsem, hogy elüsse az autó. Őszintén szólva, az utóbbinál tesszük le a voksunkat.

Egy felelős állattartó nem engedi szabadon az állatát, legyen az cica, kutya vagy bármilyen más állat. Egy felelős állattartó gondoskodik arról, hogy az állatát ne érje baj, ne legyen baleset áldozata, más tárgyába és tulajdonába ne tegyen kárt. Vitatkozhatunk arról, hogy mi az állatkínzás és mi nem az. Véleményünk szerint a gondatlan, felelőtlen tartásból adódó, esetleges autóbaleset, mérgezés, vagy kutyatámadás áldozatául esett cica esete az állatkínzás, nem pedig az, amikor valaki lakásban tartja az állatot.

Egy cica is jól el van lakásba és nem szenved attól, semmiféle kínzásnak vagy rossznak nincs kitéve. Ellenben, ha sérülést szenved a kinti tartástól. És ekkor még csak a balesetekről beszéltünk, írtunk, de a betegségekről nem. Egy cicatartónak érdemes tisztában lenni pár alap dologgal. FIV/FeLV. Ez mond valamit? Macska AIDS és macska leukózis. Sajnos utcai cicáknál egyre gyakoribb betegség, amelyet párzás útján kapnak el egymástól, vagy verekedések alkalmával, de a leukózis közös edény használatával is terjed, fertőz. (kizárólag cicák között) Nos, aki kint tartja a macskáját, vagy kinti/benti, érdemes leszűretni, kérni egy FIV/FeLV tesztet. De ez abban az esetben is fontos, ha utcáról fogadsz be cicát, mindenképp teszteltetni kell őket.

Sajnos sok állatvédelmi szervezet sem teszteltet, így ha teszteletlen cicát fogadsz örökbe, abban az esetben is keressétek fel az állatorvost és kérjétek a tesztet. Nos, visszatérve az eredeti témához, ha a cicánk elkapja ezt a halálos, fertőző betegség egyikén, vagy összességét, az immunrendszere csak gyengül és gyengül, folyamatosan megbetegszik és egyszer csak, ez lehet egy év, kettő, három vagy négy, hosszú kínok között, meghal. Tehát, ebből a szempontból is plusz pont jár annak, aki nem hagyja kószálni a cicáját minden felé. Hogy akkor ne engedd ki? DE! Engedd ki, mert neki is kell a friss levegő, a hangok, a bámészkodás.

Vannak alternatívák, például cica biztos kert (kerítés), vagy kifutó építése. Sokszor azt mondják, egy cica miatt nem adnak ki százezer forintot. Kérdezzük mi! Ha elüti egy autó és műttetni kell, a műtétet, ami lehet, hogy még többe is kerül majd, mint egy kifutó, kifizeti a gazdi, vagy inkább elaltatja az állatot? Egyébként pedig NEM kötelező macskát tartani! Magyarország nagyon gyerekcipőben jár még, ami a felelős állattartást illeti, de fontos azért, hogy tanuljunk egymástól. Akár, ha ezt a posztot megosztjátok, átolvassátok, elgondolkoztok.

Nem rögtön támadni kell, megsértődni, hiszen senki sem születik tökéletesnek. A tanácsokat el kell fogadni és törekedni arra, hogy minél jobb állattartók legyünk, a kis kedvencünk érdekét szem előtt tartva. Szóval, ha felelős állattartó szeretnél lenni és van cicád, ne engedd össze-vissza kószálni az utcán! Ha kérdésetek van ezzel kapcsolatosan, írjatok üzenetet itt, vagy az info@orszagosallatvedo.hu email címünkre.