Több Csongrád megyei szervezet, köztük a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és a szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány is részt vett a Felelős Állattartás Konferencián a fővárosban, október 14-én. A Rex Kutyaotthon Alapítvány által szervezett esemény célja az volt, hogy erősítse az összefogást az állatvédők között, valamint hogy felhívja a gazdák figyelmét a felelős állattartás fontosságára.

A rendezvényen a többi között szó volt arról, hogy hogyan működik az állatvédelem és az állatmentés nemzetközi szinten. Erről a főtámogató svájci alapítvány, a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz elnöke, Susy Utzinger beszélt. Előadásában azt is kiemelte, hogy hol tart Magyarországon az általuk támogatott ivartalanítási program, amelyhez több hazai állatvédelmi szervezet is csatlakozott. Emellett beszámolt arról is, hogy például Románia egyik legnagyobb menhelyét hogyan újították fel a 21. század követelményeinek megfelelően, vagy Afrikában hogyan építettek fel egy állatotthont a sivatag közepén. Az alapítvány egyébként számos országban tevékenykedik szerte a világban.

Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke elmondta, a konferencia jó lehetőséget adott arra is, hogy a résztvevők elsajátíthassanak olyan alapismereteket, mint hogy mit kell tenni akkor, ha balesetben megsérült kutyával találkozunk, milyen elsősegélyben részesíthetjük őket, és hogy mi a teendő, hogy minél hamarabb állatorvoshoz kerüljenek szakszerű ellátásra. Hozzátette, nagyon fontos a gyors intézkedés, és ha nem boldogulunk, minél hamarabb kérjünk hozzáértő segítséget, hiszen egy sérült állat például egy úttesten, potenciális veszélyforrást is jelenthet az arra közlekedőknek.

Kovács Péter, az Országos Állatvédelmi Alapítvány kurátora a konferencia tapasztalatait összegezve kiemelte, a felelős állattartáshoz szorosan hozzátartozik az ivartalanítás is. Mint több előadásban elhangzott, bár rutinműtétről van szó, nagyon sokan félnek elvinni kedvencüket az állatorvoshoz, és még ennél is többen élnek tévhitekben a beavatkozással kapcsolatban. Az ivartalanításnak ugyanis sokkal több a pozitív hatása, a többi között az is, hogy a műtéten átesett kutyák és cicák tovább élhetnek, mint ivaros társaik. De nemcsak emiatt érdemes elvégeztetni az operációt, hanem azért is, mert ezzel csökkenthető a kóbor állatok száma, ami össztársadalmi probléma. Hozzátette, az Országos Állatvédelmi Alapítvány prevenciós programjaiban éppen ezért kiemelt szerepet kap az ivartalanítás fontosságának erősítése.

Összességében az is elmondható, hogy az állatvédelemben összefogásra van szükség. A szervezetek között még mindig sok az ellentét, a közös cél eléréséhez azonban együttműködésre van szükség. Emiatt is fontos, hogy rendszeresen tanácskozzanak a szervezetek a problémákról és azok megoldási lehetőségeiről, akár országos, akár területi vagy megyei konferenciák szervezésével.