Információs füzetek és kiadványok is segítik ezentúl az Országos Állatvédelmi Alapítvány oktatási és nevelési munkáját. A szervezet fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a helyes, felelős és kulturált állattartásra. Ebben nagy segítséget jelent a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott Kutyakötelesség című könyvecske, illetve a kifejezetten gyermekeknek szánt Harmóniában együtt 2017 oktatófüzet is.

Kiadványokkal segíti az Országos Állatvédelmi Alapítvány oktató-nevelő munkáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A nemrég megjelent Kutyakötelesség című könyvecskéből 250 darabot ajánlott fel a hivatal a szervezetnek. A kiadvány elsősorban a kutyákra koncentrál, és bár eredetileg a civil állatvédőknek, az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak szánták, hogy segítse munkájukat, az alapítvány sikerrel alkalmazza majd az iskolai és iskolán kívüli foglalkozásaiban is, elsősorban a középiskolások körében.

A kisebb gyermekeknek szánt Harmóniában együtt 2017 oktatófüzetből 200 darab érkezett az alapítványhoz. A hivatal azért hozta létre a kiadványt, hogy minél több kisgyermekhez eljussanak azokat az alapvető kutyatartási és gyakorlati tudnivalók, javaslatok, amelyek a harmonikus ember-állat kapcsolat alapjai. Ha a füzetben található hasznos útmutatásokat a gyermekek elsajátítják és betartják, a későbbiekben felelős állattartóvá válnak majd, és kevésbé fenyegeti őket az állattámadás veszélye. Ez a szemlélet szervesen illeszkedik az alapítvány filozófiájába és programjaiba, ezért ezt a füzetecskét főként az általános iskolások körében terjeszti majd.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány a fiatalok nevelésén túl több programmal is készül. Ez egyik legsürgetőbb és legfontosabb ezek közül a macskák ivartalanításának kérdése. Az országban egyre több a kóbor cica, az állatvédelmi szervezetek a szaporulattal már nem tudnak lépést tartani. A felvilágosító projekt a nemzetközileg elismert és elterjedt TNR-módszerre fókuszál majd.

Ennek lényege, hogy a gazdátlan cicákat a befogás és az ivartalanítás után visszahelyezzük eredeti, számára természetes környezetébe. A szakemberek szerint ugyanis, ha egy adott helyről elviszik az ott élő kóbor cicákat, ez csak rövid ideig oldja meg a problémát, hiszen a helyükre hamarosan újak települnek. Ha viszont az ivartalanított állatokat visszahelyezik oda, ahol addig is éltek, az állomány stabilizálódik, mert az ott élő egyedek távol tartják az idegen macskákat.