Ne hagyjunk állatot az autóban – erre hívja fel a figyelmet az Országos Állatvédelmi Alapítvány. A hőség egy parkoló kocsiban, főleg ha az napon van, végzetes is lehet kedvencünknek.

Amikor a kinti hőmérséklet már 20 °C, az autóban a belső hőmérséklet a napfény hatására gyorsan akár 50 °C fölé is emelkedhet. Sok esetben még nyitott ablaknál sem tud hűvös maradni egy autó. Pár perc alatt akár halálos hőgutát is elszenvedhet az állat.

Balogh Ernő, az Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója elmondta, bár ez minden évben elhangzik különböző csatornákon és figyelemfelhívó programokat is hoznak létre az állatvédő szervezetek, mégis mindig történik baleset. Valaki az autójában hagyja az állatát és az hőgutát kapva el is pusztul. Pár napja történt egy ilyen eset, akkor a Madárkórház Alapítvány munkatársai mentették meg a kutyuska életét. Ott szerencséje volt az állatnak a gyors közbeavatkozásnak köszönhetően.

(Balogh Ernő alapító, Országos Állatvédelmi Alapítvány)

Balogh Ernő azt javasolja, csak abban az esetben vigyünk magunkkal kisállatot például bevásárolni, ha az adott üzletbe bevihetjük magunkkal, vagy valamelyik családtagunk kint marad vele addig, ameddig a család másik tagja bevásárol. Semmiképp se kockáztassunk – jegyzi meg, hiszen az állat élete a tét. Hozzátette, legyünk figyelmesek is és járjunk nyitott szemmel a parkolókban! Ha a környezetünkben azt észleljük, hogy autóban hagytak bezárva egy állatot, azonnal értesítsük a rendőrséget.