Több ezer fiatalt szólított meg Szegeden és az ország több pontján 2018-ban is az Országos Állatvédelmi Alapítvány. Számos nyári programra és táborba kaptak meghívást, amiből az látszik, hogy az oktatási intézmények is egyre fontosabbnak tartják az állatvédelmet.

Kovács Péter, a szervezet kurátora elmondta, idén nyitották meg Állatvédelmi KontaktPont irodájukat Szegeden, amellyel céljuk az emberek informálása az aktuális állatvédelmi szabályokról, törvényekről és állattartási kultúráról. Emellett oktatási, tanácsadói helyszínként is funkcionál a kis iroda, ami méretében valóban kicsi, de annál nagyobb szeretet rejlik benne. Hozzátette, az évben megalapították az Állati Jó Klub elnevezésű programot is, amelyet a KontaktPont irodában tartottak meg több alkalommal, középiskolások bevonásával. Emellett ingyenes állatorvosi tanácsadás és szűrővizsgálatot is szerveztek.

A kurátor kiemelte, több állatvédelmi kitelepülésük, állateledel gyűjtési akciójuk volt, amelyek segítségével a rászoruló állattartókat támogatták. Az alapítvány az állatvédelmi oktatás mellett, az ivartalanításra is kiemelt hangsúlyt fektet, így több állat ivartalanításában is részt vettek az ország több pontján. Állatorvosokat vontak be az akciósorozatokba, így Budapesten és Székesfehérváron is van együttműködő partnerük.

Kovács Péter szerint arra a legbüszkébbek, hogy idén nyáron megtartották az első Ifjú Állatbarátok Táborát Szegeden, amely három napos volt és a természet, a környezet, valamint az állatvédelem fontosságáról szólt. Ezt jövőre is megtartják. Emellett Szeged város önkormányzatával együttműködési megállapodást írt alá az alapítvány, amely keretein belül lehetőségük lesz a jövőben például közfoglalkoztatott munkavállalót alkalmazni.

Természetesen Gomba cica is nagyon sok rendezvényen jelen volt, őt Szeged külterületéről mentették meg. Majdnem kiszáradt, de a segítségnek és az állatorvosi beavatkozásnak hála, megmenekült. Az egész testét ellepte a gomba, egy szőrszála sem maradt, több mint három hónapig elkülönítve kellett kezelni. Mára szép cica lett, az alapítvány „terápiás cicája”.

Az Állati percek című, saját készítésű rádióműsorok is nagy sikert aratnak, hiszen több rádió is átveszi és eljuttatja a hallgatókhoz, az állatbarátokhoz. A kurátor szerint ez azért nagyon fontos, mert olyan érdekes, és mindenkit érintő problémákról van szó az adásokban, amelyek tanácsokkal láthatják el az állattartókat, de akár a nem állattartó embereket is.

A jövő évről szólva Kovács Péter elmondta, az Országos Állatvédelmi Alapítványnak nagy tervei vannak a 2019-es esztendőben is. Ami biztos, hogy az oktatást, az ivartalanítást, a tanácsadói és informálási tevékenységet továbbra is végzik, és bíznak abban, hogy egyre több állatbarát megismeri és elismeri a munkájukat Szegeden és az egész országban. Fontos, hogy sokan álljanak az alapítvány mellé, hiszen csak összefogással érhetők el eredmények.