Egyre hidegebbek az éjszakák, így fokozottan figyeljünk állatainkra is. Amennyiben kedvencünk lakáson kívül él, folyamatosan ellenőrizzük az itatóját. Hidegben a víz könnyen befagy, ezt mindig ki kell olvasztani és célszerű ilyenkor langyos vizet kitenni. Nagyon fontos, hogy a kint tartott állatoknak is elérhető legyen egy hely, ahol a csapadék és a szél elől elbújhatnak. Ha pedig megtehetjük, vigyük be őket a lakásba pár órára, amíg átmelegszenek. A kutyaház kibélelésére pedig használjunk szalmát, mert elvezeti a nedvességet és melegen tartja az állatot.

És ha már tél, közeleg a karácsony is. Fontos, hogy csak akkor ajándékozzunk élő állatot, ha tudjuk, hogy a család, akihez kerül, hosszú távon gondját tudja viselni. Egy kutya vagy egy macska megfelelő körülmények között 10-15 évet is élhet.  Az Országos Állatvédelmi Alapítvány arra figyelmeztet, előzzük meg, hogy a megunt állatok utcára kerüljenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ünnepek után megnő a kóbor cicák és kutyák száma, sok hobbiállat, így aranyhörcsög vagy épp tengerimalac pedig a kukában végzi.

Ha mégis úgy döntünk, hogy kutyát vagy cicát adunk ajándékba gyermekünknek, fontos, hogy akkor se vásároljunk, hanem látogassunk ki egy menhelyre, állatotthonba és válasszuk ki a család leendőbeli tagját. A sikeres örökbefogadással két életet mentünk meg: az örökbefogadott kisállatét és azét is, aki a helyére kerülhet. Természetesen egy örökbefogadás nagy felelősség, így előtte mindenképp vizsgáljuk meg anyagi helyzetünket, a körülményeket, az otthonunkat, hogy megfelelő lesz-e az új jövevénynek. Mindemellett nyugodtan kérjük ki szakember segítségét és véleményét is.

A felelős állattartáshoz szorosan hozzátartozik az ivartalanítás is. Bár rutinműtétről van szó, nagyon sokan félnek elvinni kedvencüket az állatorvoshoz, és még ennél is többen élnek tévhitekben a beavatkozással kapcsolatban. Az ivartalanításnak ugyanis sokkal több a pozitív hatása, a többi között az is, hogy a műtéten átesett kutyák és cicák tovább élhetnek, mint ivaros társaik. De nemcsak emiatt érdemes elvégeztetni az operációt, hanem azért is, mert ezzel csökkenthető a kóbor állatok száma, ami össztársadalmi probléma.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány éppen ezért kezdeményezte egy országos ivartalanítási alap létrehozását is. Ennek célja, hogy csökkenjen Magyarországon a kóbor állatok száma, a menhelyeken, állatotthonokban pedig megakadályozzák a belső szaporulatot. Az alapból természetesen a rászoruló állattartók is számíthatnak támogatásra. Az akcióban magánszemélyek, cégek, önkormányzatok pénzbeli felajánlásait várja a szervezet 2018. február 28-a, éjfélig. Az összegyűlt összegre ezután országos pályázatot ír ki az alapítvány március első felében.